+386 3 620 92 92 [email protected]

Vpiši se

Prijavite se

Po ustvarjanju računa boste lahko spremljali svoje stanje plačila, spremljali potrditev in lahko tudi potovanje ocenili po zaključku ogleda.
Uporabniško ime*
Geslo*
Potrdi geslo*
Ime*
Priimek*
Rojstni den*
E-naslov*
Telefon*
Država*
* Če ustvarite račun, se strinjate z našimi pogoji storitve in izjavo o zasebnosti .
Pred nadaljevanjem naslednjega koraka se strinjajte z vsemi pogoji

Ste že član?

Vpiši se
+386 3 620 92 92 [email protected]

Vpiši se

Prijavite se

Po ustvarjanju računa boste lahko spremljali svoje stanje plačila, spremljali potrditev in lahko tudi potovanje ocenili po zaključku ogleda.
Uporabniško ime*
Geslo*
Potrdi geslo*
Ime*
Priimek*
Rojstni den*
E-naslov*
Telefon*
Država*
* Če ustvarite račun, se strinjate z našimi pogoji storitve in izjavo o zasebnosti .
Pred nadaljevanjem naslednjega koraka se strinjajte z vsemi pogoji

Ste že član?

Vpiši se

Pogosta vprašanja o ročni prtljagi

Pogosta vprašanja

Kaj se šteje za ročno prtljago?
Standardne velikosti ročne prtljage ne obstajajo, saj vsak letalski prevoznik določi lastne omejitve velikosti in teže. Če želite kupiti ročno torbo, ki bi jo sprejela večina letalskih prevoznikov, je najpogostejša največja velikost 56 cm x 36 cm x 23 cm (vključno z vsemi ročaji in kolesi ).

Katera ročna prtljaga je najboljša?
Najboljša ročna torba bo odvisna od vaših individualnih zahtev, na primer od tega, ali potrebujete etui za kolesa ali nahrbtnik ali torbo s predalom za prenosni računalnik ali vgrajeno varovalko. 

Ali se nahrbtnik šteje za ročno prtljago?
Nahrbtnik bi bil ročni izdelek, če upošteva omejitve največje velikosti določenega letalskega prevoznika. Večina letalskih družb ima večji dodatek za običajni ročni kos in nekoliko manjši za osebni predmet (če je dovoljeno).

Kaj ni dovoljeno v ročni prtljagi?
Iz varnostnih razlogov obstajajo nekateri predmeti, ki so prepovedani za ročno prtljago. Sem spadajo posamezne tekočine nad 100 ml (3,4 unče) ali kombinirani dodatek nad 1 liter (1 kvart), ostri predmeti, kot so škarje, rezila ali noži, orožje, športna oprema, kot so baseball palice ali hokejske palice, orodje, vžigalniki, tekme ali drugih vnetljivih predmetov.

Ali obstaja omejitev teže ročne prtljage?
Podobno kot omejitve velikosti tudi za ročno prtljago ne obstajajo standardi za največjo dovoljeno težo. Te določi vsak posamezni letalski prevoznik, pri čemer nekateri letalski prevozniki dejansko ne navajajo omejitev – samo to, da morate biti sposobni sami dvigniti vrečo v režo. Prav tako je vredno preveriti, ali navedeni dodatek za težo letalske družbe velja samo za vaš ročni kos ali skupaj za vaš ročni in osebni predmet (če je primerno).

Kakšna je razlika med osebnim predmetom in ročno prtljago?
Številne letalske družbe omogočajo potnikom, da poleg ročne prtljage prinesejo tudi osebni predmet. Osebni predmet je običajno manjša torba, na primer torbica, aktovka ali torba za prenosni računalnik, ki bi jo bilo mogoče shraniti pod sedežem pred vami. Nekateri letalski prevozniki za osebne predmete določajo omejitve velikosti in teže, mnogi pa to ne razkrijejo.

Kaj je samo ročna prtljaga?
Če ste rezervirali vozovnico “samo za ročno prtljago” (včasih tudi osnovno), to pomeni, da lahko prinesete le ročno prtljago, ki je v omejitvah letalske družbe. Nobena prtljaga ni vključena. Odvisno od vašega letalskega prevoznika lahko vključuje 1 standardni kos prtljage in 1 manjši osebni predmet. Vsak letalski prevoznik določi lastno omejitev velikosti in teže za ročni prenos.

Kaj TSA omogoča prenos naprej?
TSA potnikom omogoča, da določene predmete spakirajo v ročno prtljago, drugim pa prepoveduje. Tekočine se lahko vkrcajo na krov po pravilu 3-1-1: največ 3,4 unče na posodo do skupaj 1 litra v prozorni vrečki z zadrgo, pri čemer je dovoljena 1 vreča na potnika. To pravilo je izvzeto za dojenčke ali potrebna zdravila. Predmeti, kot so vžigalniki, rezila in baseball palice, pri ročni prtljagi niso dovoljeni.

Kakšna je standardna velikost ročne torbe?
Splošnih standardov za ročno prtljago ni, saj vsaka letalska družba določa lastne omejitve glede velikosti in teže. Če bi želeli kupiti torbo, ki bi ustrezala večini standardov različnih letalskih prevoznikov, bi bila to 56 cm x 36 cm x 23 cm (22 palcev x 14 palcev x 9 palcev (vključno z vsemi ročaji in kolesi).

Ali lahko vzamem polnilnik za telefon med ročno prtljago?
Splošne polnilnike za elektronske naprave lahko zapakirate kot ročno ali v prijavljeno prtljago. Če uporabljate prenosno napajalno enoto, potem večina letalskih družb zahteva, da to spakirate v ročno torbo zaradi nevarnosti požara zaradi litijevih baterij v skladišču.

Se 24-palčni kovček šteje med ročno prtljago?
Nekateri letalski prevozniki bi 24-palčni kovček šteli za ročno prtljago, vendar ne vsi. Nekateri letalski prevozniki navajajo največjo linearno dimenzijo le tako dolgo, dokler sta bili vaši drugi dve meritvi manjši, da bi omogočili dolžino 24 palcev, bi bilo to v redu, na splošno pa bi bil najbolj razširjen kovček z dimenzijami 22 palcev x 14 palcev x 9. Sem spadajo American Airlines in United Airlines.